3 Mart 2013 Pazar

Gece gece bir yazı, ev arkadaşım E.K'nın verdiği böğürtlenli çay eşliğinde.

Şimdi ne yazsam, Galaxy S4 geliyor desem ve popüler bir konuya girsem, Antutu sonuçları da ortaya çıkmasıyla birlikte özelliklerini kesinleştiriyor diye eklesem. Exynos Octa biraz fosluyor desem, ne tepki toplarım acaba. Fosluyor deme sebebim yanlış anlaşılmasın, insanın beklentisinin yüksek olması sonucu ortaya çıkıyor yoksa S4 piyasadaki en güçlü telefon olacaktır DA farkı açabilecek mi?

Görünen o ki açamayacak, zira 25k civarı dolaşan testler ile XZ'e bakarsak 20k civarı başarım gösteriyor. Şimdi bu nedir? XZ 1,5 GHZ'de çalışan bir işlemci ve a9+a15 karması Krait mimarisine sahip, neyse fazla detaya girmezsek a15>a9 diyebiliriz ama güç tüketimi de... Exynos Octa'da ise 4 saf a15 4 tane saf a7 temelli birim var. Buna bir de 1,8 GHZ eklenirse evet uçup kaçamıyor.

Basit bir hesap yapalım:
XZ: 1,5 GHZ * 1,2 (%20 OC) = 1,8 GHZ ve sonuc bir bakıma doğrusal artsa [Antutuda sonuca önemli etken işlemci gücü) 24k civarı sonuç alabilir. Hadi olmadı diyelim 23k olsun. Gövde gösterisi denirse bakınız durum ortada. Ayrıca merakla XZ'e 4.2 güncellemesi bekliyorum, malum Nexus 4 4.2.2 ile uçmuştu performansta.

Eh bu durumda eğer S4 kaliteli komponent ve sağlam tasarım yapmazsa, sadece kas gücü ile takılırsa o kas gücü de rakipleri karşısında çok üstün kaçmayacak. Diğer tarafta malum HTC One var, s600 kullanıyor ve bu ürün mimaride küçük optimizasyonlarla yine iyi başarım gösterecektir Z'ye karşı da.

Tabi yazının en can alıcı kısmı:
Bu bir kaç benchmark sonucuyla oluşan değerlere göre yapılan yorumumdur. Eğer daha yüksek değerler alırsa bu yorumlarım geçersiz sayılır, en iyi durum 14 Martı beklemek ve görmek, ne doğru ne yanlış...

Dip Not: 1,8'e göre en kötü durumu hesapladım, oysa resimde 1,9'da çalışan bir işlemci görünüyor, bu durumda değeri XZ'in artabilir ama bu ek problem olarak da dönebilir, fazla da limitlerini zorlamak istemem şimdiden :)) Son olarak bu yazıyı O.T. adlı XZ hikayesi ana karakterine armağan ediyorum

0 yorum:

Yorum Gönder