2 Mart 2013 Cumartesi

Evet 3. yazım, bu sefer box açıktı onu gördüm, biraz bulut sistemleri hakkında yazayım dedim.

Nedir bu bulut, cloud computing nedir? Nedir bize yarayanı, bizim ülkemizden oluşan dezavantajlar? Sorular basit, cevaplar daha basit:

Bulut gökteki maviliklere güzel süs olan beyazlıklar değil tabi, bulut aslında bulut bilişimden gelen bi -ad aktarması idi sanırım- Türkçe'nin hoşluğu. Cloud Computing ise bunun orjinal ismi. Uzaklarda, çok uzaklarda eskiden köy vardı, sonra bunlar oldu sunucular. Bu sunucular güzel yerlerde takır takır çalışıp global ağa bağlılar. Global ağa biz de bağlıyız, gerek telefon gerek bilgisayar vs vs. Bu ağ üzerinden orada bizim için ayrılan alana veri aktarıp çekebiliyoruz. Bir fotoğraf çektik, istersek direk oraya yolluyoruz, ofiste bir proje hazırlıyoruz hoop buluta, sonra evde direk aktarımını yapabiliyoruz, ne flash tak çıkar ne yanında ağırlık olsun. Belki bundan dolayı da bulut demiş olabilirler (hafif ya, bulutlar gibi) Bu acı espriden sonra biraz da ülkemizin acılarına gelelim.

Ülkemizde Bulut Bilişim

İmkanı yok mu, var. Bkz TTNET falan veriyor alan, veriyorlar da kullanmak lazım. Gerçek anlamda kullanabilmek için ise güzel bir internet iyi olurdu. Tabi ülkemizdeki adil kullanım zırvası ve upload değerlenin her dair hor görülmesinden ötürü biraz zorluyor. Açıkçası daha 3 gün önce box'a okulda yazdığımız programın klasörünü upload ettim ve bugün direk indirdim, ne mutlu bize, hiç yanımda flash var yok derdi olmadan internet bağlantısı sayesinde hallediyoruz.

Evet aklıma gelen 2 noktası şimdilik bunlar, hadi kalın sağlıcakla...

DipNot: Sony sağolsun Box ile anlaşmasını uzattı ve 50GB lık alan hediyesi hala geçerli.

0 yorum:

Yorum Gönder